Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi yaşamın ilk yıllarının önemli dönüm noktalarından biridir. Çocuk için yeni bir sayfa, aile için konfor, kreş için tercih sebebidir. Tüm bu değişkenler bir araya gelince beklentiler oluşmakta, kurallar söylenmekte, ama kaygı ve stres de oluşmaktadır. Oysa tuvalet eğitimi de gelişimin bir paçasıdır ve her çocukta hızı ve zamanı değişebilmektedir. Gelişimin yolunda olması, fiziki bir rahatsızlığın eşlik etmemesi durumunda bezi bırakmayan çocuk yoktur.
Tuvalet eğitimi için çocukta farkındalık ve fiziksel hazır bulunuşluk önemlidir. Ayrıca ailenin de ruhsal hazır olma hali çok önemlidir. 2 yaş civarında tutuma ve bırakma kasları çalışmaya başlar. Ama aynı zamanda ayrılma ve bırakmama ikilemi de duygusal olarak çelişki halindedir. Haliyle çocuk gel-git yaşar. Ailenin yaklaşımının sert olması aynı zamanda beceriksizlik duygusunu tetikleyebilir. Pek çok şeyin bir arada olduğu bir dönem olduğu için aceleci olmamak, adım adım işaretleri izlemek ve uygun zamanda kendi denemesine izin vermek çok önemlidir.
Öncelikle tuvalet kavramını bilmesi, nasıl kullanıldığını öğrenmesi, aile kullanırken merak duyuyor olması, geceleri kuru kalabiliyor olması, saklanarak kakasını yapıyor olması gibi sinyallerin varlığını görmek gereklidir. Kimi çocuk bezinden büyük rahatsızlık duyabilir mesela. Abi ya da abla önemli bir motivasyon kaynağı olabilir. Bununla birlikte evde başka bir stresin olmaması, kaçırma durumlarına karşı ailenin sakin kalabilmesi gereklidir. Ayrıca çocuğa hazır olduğunda bezi çıkarabileceği, istemiyorsa zorlanmayacağı mutlaka hissettirilmelidir. Beklentileri karşılayamamak korkusunun yetişkinler için bile odlukça zor bir duygu olduğu unutulmamalıdır.
Görüyorsunuz ki tuvalet eğitimi için takvim yaşı değil, hazır olunuş durumu daha önemli. Her çocuk kendine özeldir. Gelişim ve hazır olma yaşı değişebilir. Ama her çocuk zamanı gelince adım atar ve öğrenir. Yeter ki yanında olan ve destekleyen ebeveynleri olsun.